Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

eerste hulp bij: blaren

Blaren komen veel voor. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad; ze zijn pijnlijk en vervelend. Maar, hoe en wanneer ontstaat zo’n blaar eigenlijk? En belangrijker: wat kun je er eigenlijk aan doen?!

Blaren op voeten

Wat is een blaar?

First things first: wat is een blaar? Een blaar is een holte in of onder de opperhuid, waarin zich vocht ophoopt. De huid vormt als het ware een beschermend kussentje als reactie op min of meer langdurige wrijving of druk, zodat de dieperliggende huid op die plek niet beschadigt. De ene persoon is er gevoeliger voor dan de andere, afhankelijk van de dikte en de sterkte van de huid.

Warmte en vocht vergroten en versnellen de kans op blaren, want in een broeierige omgeving wordt de huid zachter en gevoeliger. Bovendien zetten voeten in een warme omgeving een beetje uit, waardoor heerlijk zittende schoenen ineens kunnen aanvoelen alsof ze een maatje te klein zijn. Zo kunnen er gemakkelijk knelpunten ontstaan.

De oorzaken van blaren: bekende boosdoeners

Belangrijke boosdoeners zijn schurende naden in sokken of schoenen, zandkorrels en steentjes, niet goed passende schoenen, of schoeisel dat geheel of gedeeltelijk van kunststof is gemaakt. Hierdoor kan het voetvocht namelijk niet weg. Maar ook tenen die tegen elkaar aan schuren, veroorzaken blaren. Veel factoren die bijdragen aan blaren dus. Elimineer warmte, vocht, en wrijving als je gaat wandelen!

Een tip van ons? Brede schoenen zorgen voor minder knelpunten. Neem eens een kijkje bij onze wijde schoenen collectie. 

Wolky's wandelschoenen

Wolky’s wandelschoenen bieden optimale ondersteuning bij stevige wandelingen. 

Hoe kun je een open blaar behandelen?

Als een blaar openbarst, is het belangrijk om deze goed te behandelen om infectie te voorkomen. Reinig de blaar voorzichtig met water en een milde zeep. Dit helpt om vuil en bacteriën te verwijderen. Breng een antiseptische crème aan om infecties te voorkomen. Bescherm de blaar door deze af te dekken met een steriel gaasje en plak er een pleister overheen. Vermijd schoenen die tegen de blaar wrijven om de genezing te bevorderen!

Hoe kun je een gesloten blaar behandelen?

Gesloten blaren hebben een andere aanpak nodig. Heel belangrijk: prik de blaar niet door! Hoe ‘verleidelijk’ het ook is, zo verhoog je het risico op infectie. Plak een blarenpleister over de blaar. Deze helpen om de druk te verlichten en de genezing te bevorderen. Zorg voor rust om de blaar de tijd te geven om te genezen. Draag open schoenen om de blaar niet verder te belasten met wrijving. 

Tips om blaren te voorkomen

Om de kans op blaren zo klein mogelijk te maken, zijn er een aantal adviezen die je op kunt volgen. 

1 | Goed ventilerend schoeisel

Draag goed ventilerende, leren schoenen. Leren schoenen zorgen ervoor dat je minder snel last krijgt van zweetvoeten. En als je dan tóch zweet, dan voert de leren binnenvoering het zweet gemakkelijk af. Jouw voeten blijven heerlijk droog! Meer over zweetvoeten lees je hier. 

2 | Goed passend schoeisel

Schoenen die goed passen zijn héél belangrijk bij het voorkomen van blaren. Wrijving is namelijk een van de grootste boosdoeners. Let er bij het kopen dus op dat de schoenen aan alle kanten goed aansluiten, zonder dat ze ergens knellen. Houd wel rekening met ten minste één centimeter extra ruimte voor de tenen, want bij het neerzetten van je voet strekken je tenen en wordt je voet iets langer. Lees dit blog: Hoe valt Wolky?

3 | Vermijd irriterende naden

Irriterende naden zorgen voor extra wrijving op plekken waar je dat niet wilt. (Je kleine teen bijvoorbeeld? Au!). Kies voor schoenen waarbij de binnenkant netjes is afgewerkt. 

4 | Goede sokken

Kies sokken gemaakt van vochtabsorberende materialen, zoals wol. Deze helpen om het zweet af te voeren, zodat je voeten droog blijven. 

Mochten je schoenen toch ergens gaan knellen – bijvoorbeeld omdat de linker- en de rechtervoet verschillen – laat ze dan door een schoenmaker iets oprekken op de knellende plek(ken). Of doe het zelf, met onze 7 manieren om je schoenen op te rekken

Blarenpleisters

Sommige mensen zweren bij blarenpleisters. Niet alleen ter behandeling, maar ook ter voorkoming! De meeste blarenpleisters maken gebruik van hydrocolloïd, een materiaal dat vocht absorbeert en een beschermende laag over de blaar vormt. De pleisters houden vocht vast, waardoor een ideale omgeving voor blaren wordt gecreëerd. Ze kunnen het genezingsproces versnellen en verminderen het risico op littekenvorming. 

Extra tips voor wandelaars

Wanneer je de bovenstaande tips in acht neemt, kan het bij lange wandelingen op goede wandelschoenen soms toch gebeuren dat je een blaar krijgt. Wanneer dat bij jou ook het geval is probeer dan de volgende tips. 

1 | Second-skin pleisters

Blaren bij de hak zijn te voorkomen door de hak van tevoren af te plakken met secondskin-pleisters. Het is sowieso verstandig om secondskin-pleisters mee te nemen tijdens de wandeling. Krijg je toch last? Prik de blaar dan door en plak er een pleister op.

2 | Wandelwol

Blaren onder de tenen of aan de zijkant van de buitenste tenen, zijn te voorkomen door een pluk wandelwol tussen je tenen te stoppen vóórdat je gaat wandelen. Door de lanoline-olie van de wol, en doordat de tenen wat gespreid worden, voorkom je wrijving en dus blaren.

3 | Teensokken

Wanneer je last hebt van blaren onder je tenen dan kunnen speciale teensokken voor wandelaars ook uitkomst bieden.

Persoonlijk advies nodig over blaren?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

tips schoenen opbergen

Schoenen opbergen

Als je de voordeur opendoet en naar binnen stapt, struikel je haast over die berg schoenen die zich rondom de kapstok ophoopt. Tijd voor een goed systeem om je schoenen op te bergen? Dat is het al jaren. Met de tips uit dit blog kun je ein-de-lijk je o zo geliefde schoenenverzameling gaan opbergen. Van bijna-geen-ruimte systemen tot inloopkasten vol schoenen, we zetten alle opbergmogelijkheden op een rijtje. Enne, misschien hebben we ondertussen nog wel wat handige tips voor het opbergen van schoenen, zodat jij zo lang mogelijk van je schoenen kunt genieten…

Lees meer >
nieuwe schoenen inlopen

Nieuwe schoenen inlopen

Schoenen inlopen: een (soms langdurig) proces waarbij nieuwe schoenen zich aanpassen aan de vorm en bewegingen van jouw voeten. Het inlopen van schoenen kan heel irritant zijn. Maar niet getreurd, met een paar Wolky’s aan je voeten zit je goed. Waarom? Nou, Wolky schoenen hoef je over het algemeen niet in te lopen! Trek ze aan en je kunt gaan! Heb je toch schoenen gekocht die je wel moet inlopen? In dit blog vind je tips over schoenen inlopen. 

Lees meer >
Wolky Binnenkant schoen

Eerste hulp bij: koude voeten

Warme schoenen kunnen in de winter niet ontbreken in jouw kledingkast. Natuurlijk hebben de schoenen van Wolky een fijne pasvorm, zijn ze compleet gemaakt van leer en lopen ze extra comfortabel, maar wist je dat Wolky ook speciale schoenen heeft voor mensen met koude voeten?

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten