Tip 1: Was je voeten regelmatig
Elke dag je voeten goed wassen, is een van de belangrijkste maatregelen om zweetvoeten te voorkomen. Door je voeten grondig te wassen met een milde zeep, dood je de bacteriën die vieze luchtjes veroorzaken. Was je voeten dus goed wanneer je een douche of bad neemt. En verwen ze eens in de zoveel tijd eens extra, met een lekker voetenbadje en een scrub. Droog je voeten ook altijd goed af. Vooral tussen de tenen, want dat is echt een broedplek voor bacteriën! Stap altijd met volledig droge voeten de schoenen in, dan weet je zeker dat je bacteriën zo min mogelijk kans geeft. Meer tips voor voetverzorging vind je hier.
Tip 2: Kies voor ademend materiaal
De sleutel tot het voorkomen van zweetvoeten, zit hem in het kiezen van de juiste schoenen. Als je gaat voor natuurlijke, ademende materialen dan geef je zweetvoeten minder kans. Synthetische materialen ademen onvoldoende, waardoor het vocht niet uit de schoen kan verdampen. Broeierige voeten zijn het resultaat. Ademende materialen, zoals leer of katoen, ventileren een stuk beter. Je voeten worden minder snel warm én het vocht kan weg uit de schoenen.
Vegan schoenen – waarvan er steeds meer in de winkels staan en die je op het oog nauwelijks van leren schoeisel kunt onderscheiden – zijn helaas vaak broeinesten. Vergelijk het met een plastic zak om de voeten. Ook schoenen met een nylon voering, veiligheidsschoenen die sterk afsluiten en rubberen laarzen kunnen niet ‘ademen’, waardoor het zweet niet kan verdampen.
In dit soort schoeisel hoopt het zweet zich op en dat vormt, samen met huidschilfers, een ideale voedingsbodem voor bacteriën, helemaal als het broeierig warm in de schoenen is. De bacteriën vermenigvuldigen zich in zo’n omgeving snel en zorgen ervoor dat het op zich reukloze transpiratievocht al snel een onaangename geur verspreidt. Er zijn natuurlijk maatschappelijke redenen om geen schoenen van leer meer te dragen. Kies in dat geval voor een materiaal dat is afgewerkt met een bacteriële behandeling en was de (hopelijke uitneembare) voetbed regelmatig met water en zeep. Zo voorkom je dat nare geurtjes zich ophopen in je schoenen.
Tip 3: Draag goede sokken
Niet alleen het materiaal van je schoenen doet ertoe, ook je sokken zijn belangrijk bij het voorkomen van zweetvoeten. Kies ook hier voor natuurlijke materialen, zoals wol en katoen. Synthetische stoffen, zoals polyester, kun je beter vermijden. Trek elke dag een schoon paar sokken aan en was je sokken op hoge temperatuur om alle bacteriën te doden.
Tip 4: Gun je schoenen af en toe een pauze
Wil je bacteriën geen kans geven in jouw schoenen? Dan kan je jouw schoenen het best met elkaar afwisselen. Door je schoenen na een dag dragen, een dag rust te geven, kan het vocht wat in je schoenen achterblijft verdampen. Dit geeft bacteriën geen kans om door te leven, waardoor je geurtjes in de schoenen voorkomt. En als je schoenen een dagje pauze hebben, is het natuurlijk wel belangrijk dat je ze ook goed opbergt. Hier vind je 7 manieren om jouw schoenen goed op te bergen.
Tip 5: Zuiveringszout als wondermiddeltje
Zuiveringszout (natriumbicarbonaat) is wat ons betreft een wondermiddel. Je kan het gebruiken in de keuken, om mee schoon te maken en om klachten als maagzuur te verhelpen. Maar je kunt het dus ook inzetten om je schoenen een opfrisbeurt te geven. Merk je dat je schoenen onfris beginnen te ruiken? Strooi er een klein handje zuiveringszout in en laat het een nachtje staan. Het zout neemt de geurtjes op. De volgende dag klop je het eruit en je schoenen ruiken weer lekker fris! Meer tips voor stinkende schoenen vind je hier.
Tip 6: Als bovenstaande niet (echt) lijkt te werken
Heb je nou vaak of erg veel last van zweetvoeten? Ook als je de adviezen opvolgt? Dan is het verstandig om eens langs te gaan bij een (medisch) pedicure of podotherapeut. In principe zijn zweetvoeten niet erg, maar het kan zijn dat je er last van hebt of je er ongemakkelijk door voelt. Of dat de zweetvoeten worden veroorzaakt door een achterliggend probleem, zoals een schommelende hormoonhuishouding of diabetes. Een voetspecialist kan helpen om te kijken naar de achterliggende oorzaak van de zweetvoeten en samen met je op zoek gaan naar een oplossing.
Eén reactie op “Wat te doen tegen zweetvoeten?”
Waardevolle tips. De juiste verzorging, crèmes en natuurlijk sokken gemaakt van natuurlijke materialen, zoals bamboe, zorgen ervoor dat onze voeten goed verzorgd worden en voorkomen het probleem van overmatig zweten van de voeten.