Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Gezwollen voeten

Gezwollen voeten: vooral op warme dagen een veelvoorkomend probleem. Variërend van mild ongemak tot echte pijn, maar met één gezamenlijk doel: je wilt er zo snel mogelijk weer van af. En hoewel het vaak vanzelf na een tijdje weer overgaat, soms wil je er net even wat meer vaart achter zetten! In dit blog lees je alles over gezwollen voeten. Van de symptomen tot de behandelingen. Lees snel verder!

tips voor gezwollen voeten

Waardoor ontstaat een zwelling in de voeten?

Zwelling treedt op wanneer er een ophoping van vocht is in het weefsel onder de huid. Wellicht heb je wel eens gehoord van ‘oedeem’, wat een andere term is voor zwelling. In het geval van gezwollen voeten hoopt het vocht zich op bij de voeten en enkels. Gezwollen voeten is het resultaat. De zwelling in de voeten is bij ieder mens verschillend. De een heeft last van een lichte zwelling, terwijl de ander toch kampt met flinke zwellingen. Heel erg vervelend, want dit kan bewegen of zelfs het dragen van schoenen lastig maken. Tijd om die gezwollen voeten zo snel mogelijk weer te laten slinken!

Mogelijke oorzaken van gezwollen voeten

1 | Langdurig staan of zitten

Het is algemeen bekend: we zitten tegenwoordig te veel. Lange werkdagen achter het bureau, om vervolgens thuis op de bank te ploffen. Langdurig zitten (of staan) is een belangrijke oorzaak van gezwollen voeten. Je lichaam heeft gedurende de dag behoefte aan beweging! Dus: wissel staan en zitten gedurende de dag een aantal keer af. En als je dan toch even gaat staan, kun je net zo goed wat stappen zetten, toch? Hier geven we je tips om meer stappen per dag te zetten.

2 | Warm weer

Nog zo’n vervelende boosdoener. Bij warm weer verwijden je bloedvaten. Heel handig om je lichaam te helpen afkoelen, niet zo handig voor de zwelling in je voeten. Gelukkig is dit vaak tijdelijk en neemt het weer af als je lichaam zich aanpast aan normale temperaturen. Een ruimte met airco opzoeken is een goed idee 😉

3 | Zwangerschap

Voor de mannen die nu aan het lezen zijn: deze is niet van toepassing. Tijdens de zwangerschap hebben veel vrouwen last van gezwollen voeten. Je lichaam houdt extra vocht vast en de bloedsomloop in je benen en voeten vertraagt. Eén pluspunt? Vaak heb je vooral last van gezwollen voeten in het laatste trimester. Even door de zure appel heen bijten, en je bent er weer van af! We kunnen je een klein beetje verlichting bieden, hier geven we schoenadvies voor zwangere vrouwen zodat je comfortabel kan lopen.

4 | Verminderde bloedcirculatie

Een slechte bloedsomloop kan zwelling in de voeten veroorzaken. Dit komt vooral voor bij ouderen.

5 | Hart-, lever- of nieraandoeningen

Hartfalen, nieraandoeningen, of levercirrose kunnen allemaal bijdragen aan gezwollen voeten. Door verminderde bloedsomloop, een verstoorde vochtbalans, of het vasthouden van vocht zwellen je voeten op. Raadpleeg je arts voor meer informatie.

6 | Medicijnen

Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking hebben dat je voeten opzwellen. Overleg eventueel met je arts voor andere medicijnen.

7 | Letsel

Ook een verstuiking of ander letsel aan de voet kan een zwelling veroorzaken. Je lichaam reageert op de schade door vocht naar je voeten te sturen. Hierbij werkt het lichaam op een wonderlijke manier: het vocht bevordert de genezing!

Hoewel gezwollen voeten vaak onschuldig zijn en ook ontstaan vanuit onschuldige factoren, kan het ook een teken zijn van een ernstigere onderliggende aandoening. Raadpleeg een arts als je regelmatig last hebt van zwellingen in de voeten of als de zwelling langdurig aanhoudt.

Veterschoenen

Wolky’s veterschoenen voor dames kenmerken zich door de veters waarmee de schoenen zijn uitgerust.

Symptomen van zwellingen in de voeten

Naast een zichtbare zwelling, kunnen je voeten er ook rood uitzien. De huid wordt strak, glanzend en rood door het opgehoopte vocht. Naast het zien van symptomen, kun je ook voelen dat je opgezette voeten hebt. Je voeten kunnen warm aanvoelen. Daarnaast kun je ook ongemak of pijn ervaren. Vooral als het gaat om ernstige zwelling, kan pijn de boventoon voeren. Heel vervelend, zeker als dit ook nog eens samen gaat met een beperking van de beweging van je voet of enkel. Het dragen van schoenen kan hierdoor lastig worden. Snel door naar wat je dan kan doen om de zwelling te verminderen!

Wanneer is het slim om medische hulp te zoeken?

In de meeste gevallen zijn gezwollen voeten (gelukkig) geen reden tot paniek en verdwijnt de zwelling vanzelf. Toch is het in sommige gevallen belangrijk om medische hulp in te schakelen. Dit is het geval als de zwelling: (1) plotseling en ernstig optreedt, (2) gepaard gaat met pijn op de borst en kortademigheid, (3) alleen plaatsvindt in één voet of been, (4) tijdens de zwangerschap gepaard gaat met symptomen zoals hoofdpijn of veranderen in het gezichtsvermogen. Vertrouw je het niet helemaal? Vraag dan meer informatie aan een arts.

Meer veterschoenen

De veters zorgen ervoor dat je schoen verstelbaar is, zo sluiten de veterschoenen perfect op jouw voeten aan.

Behandelingen: gezwollen voeten ontzwellen

Wij moesten ook even goed lezen, maar je kunt je gezwollen voeten dus ‘ontzwellen’. Dit houdt in dat de zwelling afneemt. We hebben een aantal redelijk makkelijke manieren op een rijtje gezet om je voeten te ontzwellen.  

1 | Beweging

Zoals je vast al wel weet (en anders heb je het hierboven kunnen lezen): beweging is goed voor je! Zowel fysiek als mentaal. Regelmatig bewegen kan helpen om de zwelling te verminderen. Een korte wandeling doet al heel veel! Zet jezelf op ‘niet beschikbaar’ en loop een blokje om. Extra voordeel: je gaat met een fris hoofd weer van start!

2 | Voeten omhoog leggen

Leg je voeten wat hoger om de afvoer van het overtollige vocht te stimuleren. Dit werkt het beste als je je voeten hoger legt dan het niveau van je hart. Makkelijk als je op je rug ligt, kun je tegelijkertijd een boekje lezen. Win-win!

3 | Compressiekousen

Toegegeven, compressiekousen hebben niet het meest wonderlijke imago. Maar, ze zijn wel heel nuttig. En daar gaat het uiteindelijk om toch? Draag ze onder een lange broek als je niet wilt dat iemand ze ziet. Enfin, compressiekousen bieden tal van voordelen, en kunnen dus ook helpen bij het verminderen van de zwelling omdat ze je bloedsomloop bevorderen. Toch maar over na gaan denken, over die compressiekousen…

4 | Hydratatie

Je denkt nu misschien: maar we waren toch juist bezig om vocht wég te halen? Klopt! En dat kan door te hydrateren! Klinkt misschien tegenstrijdig, maar je lichaam houdt minder vocht vast wanneer het goed gehydrateerd is. Geloof je het niet? Probeer het zelf!

5 | Zoutinname verminderen

Een hoog zoutgehalte in je voeding kan bijdragen aan het vasthouden van vocht. Door je zoutinname te verminderen, kun je de zwelling helpen verminderen. Zie dit meer als een lange termijn oplossing om gezwollen voeten te voorkomen.

Bestaat er schoeisel voor gezwollen voeten?

Als je last hebt van ernstige zwelling in je voeten, dan kunnen verbandschoenen prettig zijn. Heb je sporadisch last van deze vervelende klachten? Dan zijn veterschoenen wellicht fijn voor jou. Veterschoenen hebben het voordeel dat je ze zo los (of strak) kan aantrekken als fijn is voor jouw voeten. In de ochtend wat strakker, en tegen de middag (als je voeten opzwellen) wat losser. Je schoenen bewegen als het ware met je voeten mee! En helemaal mooi? Veel van Wolky’s schoenen hebben een veter én een rits. Zo hoef je de veters alleen te strikken om ze wat losser te maken. Om gemakkelijk je schoenen aan- en uit te trekken, gebruik je gewoon de rits! Bij Wolky zijn we gek op deze combinatie, niet voor niets dat we hier meer over deze veter-rits-combinatie vertellen!

Persoonlijk advies nodig over schoenkeuze voor gezwollen voeten?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

Top 5 bestverkochte HV-winterschoenen

Top 5 bestverkochte HV-winterschoenen 2023

Nu de temperaturen dalen zijn winterschoenen een echte must. Toch kan het lastig zijn goede, comfortabele schoenen te vinden als je hallux valgus hebt. Bij Wolky proberen we voor iedere voet een geschikte schoen te maken.

Lees meer >
schoenen voor moeilijke voeten

Schoenen voor moeilijke voeten

Je kent het misschien wel: je bent al honderden schoenenwinkels afgegaan, maar je hebt geen enkele schoen kunnen vinden die écht lekker zit. Schoenen voor jouw moeilijke voeten, die vind je niet zomaar bij de eerste de beste winkel. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden, ook voor jouw voeten. Ons streven is om voor iedere voet een perfecte schoen te maken. De perfecte schoenen voor jouw (moeilijke) voeten? In dit blog helpen we je die te vinden!

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten