Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

7 manieren om je schoenen op te rekken

Ai, toen je die nieuwe schoenen ging passen, zaten ze heerlijk, maar nu je er op loopt merk je al snel: ze zijn te klein. Helaas is de retourperiode al voorbij; terugsturen gaat niet meer… Zonde, die nieuwe schoenen wil je toch écht graag dragen. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je jouw te krappe schoenen net een beetje kan oprekken. En dan hebben we het niet over hele maten natuurlijk. Je schoenen gaan niet opeens van maat 37 naar maat 40. Maar we hebben het wél over een aantal millimeters. En die kunnen net dat beetje verschil maken. Dus als je schoenen niet meteen als gegoten zitten, geen paniek! Met wat slimme trucs kun je ze vaak net dat beetje oprekken zodat ze heerlijk comfortabel om jouw voeten zitten.

Schoenspanners

Risico's van het dragen van te kleine schoenen

Als je al wat langer fan van ons bent, weet je wellicht wel hoe belangrijk we het vinden dat je  schoenen koopt in jouw schoenmaat. En hoewel we allemaal wel eens in de verleiding zijn gekomen om schoenen te kopen die net iets te klein waren (gewoon omdat ze er té leuk uit zagen om te laten staan), zeggen wij hier nogmaals: doe het niet! Gegarandeerd dat je er spijt van krijgt. Niet alleen kunnen te kleine schoenen heel erg pijn doen, ze kunnen ook zorgen voor verschillende voetproblemen.

Enkele voorbeelden van voetproblemen die je kunt krijgen door het dragen van te kleine schoenen:

  • Blaren: Wanneer je voet constant tegen een strakke schoen schuurt, is de kans groot dat je blaren ontwikkelt. Dag wandelplezier! Heb je al last van blaren? Niet getreurd, ook daar weten we bij Wolky wel raad mee. Lees hier onze tips voor blaren.
  • Ingegroeide teennagels: Te kleine schoenen drukken vaak oncomfortabel op je teennagels, wat kan leiden tot pijnlijke, ingegroeide nagels.
  • Eelt: Eelt ontstaat door wrijving en druk van de huid. Bij te kleine schoenen is er continu sprake van wrijving. Het resultaat? Je huid gaat zich beschermen en maakt extra huidlagen aan (beter bekend als: eelt). 
  • Hallux valgus: Dit is een probleem van te strakke schoenen. Als je schoenen te strak rondom de voorkant van je voeten zitten, kan dit extra druk leggen op de zijkant van je voet. Een pijnlijke bult, oftewel hallux valgus, kan het gevolg zijn. Meer over hallux valgus lees je hier.
  • Hamertenen: Bij te kleine schoenen worden je tenen in een onnatuurlijke positie gedwongen. Uiteindelijk kan dit leiden tot hamertenen.
  • Slechte bloedsomloop: Te kleine schoenen kunnen ook de bloedsomloop in je voeten belemmeren. Het gevolg is koude voeten, pijnlijke voeten, en/of snel vermoeide voeten.
  • Hielspoor: Wanneer schoenen te klein zijn, wordt er extra druk uitgeoefend op de hiel, wat de pezen in de voet overbelast. Dit kan leiden tot een ontsteking van de peesplaat, wat weer resulteert in hielspoor. Goed passende schoenen met demping zijn de oplossing.

7 manieren om je schoenen op te rekken

Nu je weet waarom het zo belangrijk is om goed passende schoenen te hebben, is het tijd om te ontdekken hoe je je favoriete, maar iets te strakke schoenen kunt oprekken. Er zijn een aantal manieren om dit te doen. Laat ze oprekken door de schoenmaker of gebruik een aantal van onze huis-, tuin-, en keukentips. Maar let op: succes niet gegarandeerd, en proberen op eigen risico 😉

1 | Schoenen oprekken bij de schoenmaker

De snelste en veiligste manier om schoenen op te rekken, is natuurlijk door naar een professionele schoenmaker te gaan. Zij beschikken over speciale apparatuur en kunnen schoenen op maat oprekken. (Bijna) geen risico om je schoenen te beschadigen. En wist je dat schoenmakers vaak ook specifieke delen van de schoen kunnen oprekken, zoals de breedte of de teenruimte. Ideaal als je precies kan aanwijzen waar je schoenen knellen!

2 | Schoenen oprekken met ijs

Een verrassende, maar effectieve (althans, dat wordt gezegd) methode om je schoenen op te rekken is met ijs. Het werkt als volgt: vul twee diepvrieszakje voor de helft met water. Sluit ze goed af, zodat het water niet in je schoenen komt. Stop de afgesloten zakjes in je schoenen. Vervolgens zet je je schoenen een nacht in de vriezer. Kort lesje scheikunde: wanneer water bevriest, zet het uit. Zo worden je schoenen langzaam een klein beetje opgerekt. En het is ook nog eens een win-win situatie: in de vriezer worden nare geurtjes de kop in gedrukt! Meer over stinkende schoenen lees je hier.

3 | Schoenen oprekken met natte kranten

Als je op zoek bent naar een eenvoudige en goedkope oplossing, dan kun je natte kranten gebruiken. Maak een aantal krantenballen nat (niet té nat) en prop ze stevig in je schoenen. Laat de schoenen drogen terwijl de kranten erin zitten. Als de kranten opdrogen, zetten ze uit, waardoor je schoenen wat worden opgerekt. Let er wel op dat je geen kranten gebruikt die kunnen afgeven, anders loop je straks met inktvlekken op je schoenen. Een probleem verholpen, ander probleem erbij. Nee bedankt! Was je al iets te enthousiast en loop je nu met vlekken in je schoenen? Dan vind je hier informatie over schoenonderhoud per materiaalsoort.

4 | Met een föhn

Heb je leren schoenen die wat soepeler moeten worden? En heb je een föhn in huis? Perfect! Schoenen oprekken met een föhn is een uitstekende manier om wat extra ruimte te creëren. De föhn-truc werkt als volgt. Trek dikke sokken aan en doe je schoenen aan. Blaas vervolgens met een föhn warme lucht op de plekken waar de schoenen te strak zitten. Beweeg je voeten een beetje om het leer soepeler te maken. Belangrijk is om de schoenen te blijven dragen totdat ze afgekoeld zijn, zodat het leer in zijn nieuwe vorm blijft staan. Deze methode is vooral handig voor leren schoenen. Wees wel voorzichtig met warmte. Te veel warmte kan ervoor zorgen dat het materiaal beschadigt of kan ervoor zorgen dat de lijm gaat loslaten. Een beetje zorgvuldigheid is dus vereist.

5 | Oprek spray voor schoenen

Een speciale oprek spray voor schoenen kan wonderen doen. Deze spray maakt het leer soepeler, waardoor het makkelijker uitzet als je de schoenen draagt. Spuit de spray aan de buitenkant van de schoenen, trek dikke sokken aan en draag de schoenen terwijl de spray zijn werk doet. NB: kies een spray die geschikt is voor het materiaal van je schoenen!

6 | Schoenen oprekken met schoenspanners

Schoenspanners worden al heel erg lang gebruikt om schoenen op te rekken. Ze worden vaak van hout of kunststof gemaakt en kunnen in maat aangepast worden om je schoenen naar wens op te rekken. Plaats de schoenspanners enkele dagen in je schoenen voor het beste resultaat. Met schoenspanners je schoenen oprekken zorgt ervoor dat het proces gelijkmatig verloopt.

7 | Met dikke sokken je schoenen in

Hoewel deze vorm misschien meer onder schoenen inlopen valt, kun je door dikke sokken aan te trekken ook je schoenen een beetje naar jouw voeten vormen. Loop er zo lang mogelijk mee rond en het materiaal van je schoenen zal zich geleidelijk aan je voeten (inclusief de dikke sokken) aanpassen.

Soms is het oprekken van je schoenen niet eens nodig, maar is het inlopen van je schoenen voldoende. Dan is de vraag: hoe doe je dat op een effectieve manier? Je wilt ze natuurlijk zo snel mogelijk dragen! Hier vind je alles over nieuwe schoenen inlopen.

Goede schoenen van Wolky

Schoenen die écht goed zijn voor je voeten.

Schoenen oprekken in de breedte

Als je schoenen te smal zijn, kan het oprekken van de breedte een wereld van verschil maken voor het comfort van je voeten. Ga hiervoor een langs bij de schoenmaker. Met speciale apparaten kunnen zij schoenen oprekken in de breedte zonder dat het materiaal wordt beschadigd. Een andere optie is de bovengenoemde stretchspray. Beide manieren zorgen ervoor dat het materiaal wat extra ruimte krijgt over de breedte. Nog handiger? Om schoenen te kopen die van zichzelf al wat breder zijn. Hier vind je onze brede schoenen.

Schoenen oprekken op de wreef

Een te strakke wreef kan ervoor zorgen dat schoenen moeilijk aan te trekken zijn of zelfs knellen tijdens het dragen. Als je een hoge wreef hebt, kan dit al snel het geval zijn. Om de wreef van je schoenen op te rekken, kun je gebruikmaken van dezelfde methoden als voor de breedte. Schoenspanners of een bezoekje aan de schoenmaker dus. Thuis kun je het ook proberen met een föhn en een paar dikke sokken. Wil je geen gedoe? Kies dan voor verstelbare schoenen. Onze veterschoenen zijn ideaal te verstellen! 

Schoenen oprekken voor hallux valgus

Als je last hebt van hallux valgus kunnen schoenen vaak extra druk op deze plek uitoefenen. Het oprekken van schoenen op de plek van de hallux valgus kan veel verlichting bieden. Er zijn schoenmakers die schoenen op specifieke punten, zoals rond de grote teen, kunnen oprekken om de druk te verminderen. Thuis kun je dit ook proberen met schoenspanners die speciaal zijn ontworpen voor dit soort problemen. Het knellende probleem kun je natuurlijk het beste voorkomen door schoenen speciaal voor hallux valgus aan te schaffen. Met extra ruimte op de plek van de knobbel, loop jij de er de hele dag comfortabel bij. 

Leren schoenen oprekken

Leren schoenen zijn ideaal om op te rekken, omdat leer een natuurlijk materiaal is dat zich goed aanpast aan de vorm van je voet. Om leren schoenen op te rekken, kun je het beste gebruikmaken van schoenspanners, stretch sprays, of zelfs de ouderwetse krantenmethode. Voor een snellere oplossing gebruik je de föhn. En onthoudt: leer rekt vaak na verloop van tijd vanzelf een beetje op, dus regelmatig dragen kan ook al voldoende zijn om je schoenen comfortabeler te maken. Even door de zure appel heen bijten! 

Suede schoenen oprekken

Suede schoenen zijn vatbaarder qua textuur dan leer. Wees dus voorzichtig met het oprekken ervan. Voor suede schoenen gebruik je geen natte kranten of een föhn, want dit kan het materiaal beschadigen. Gebruik liever een stretch spray die specifiek geschikt is voor suede. Of laat je schoenen professioneel oprekken bij een schoenmaker. Schoenspanners zijn ook een veilige manier om suede schoenen ruimer te maken zonder dat je het materiaal beschadigt.

Wanneer schoenen echt niet passen...

Het is natuurlijk fantastisch als die miskoop opeens een succes wordt met bovenstaande tips. Toch is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat sommige schoenen gewoon niet de juiste pasvorm hebben voor jouw voeten, hoeveel je ze ook probeert op te rekken. Dit geldt vooral voor schoenen die te smal zijn in de breedte of een verkeerde vorm hebben voor jouw voettype. In dat geval is het beter om te investeren in een nieuw paar schoenen dat wél perfect past, in plaats van je voeten te forceren in een paar dat meerdere ongemakken kan veroorzaken.

Bij Wolky begrijpen we hoe belangrijk comfort is. Onze schoenen zijn ontworpen met het oog op pasvorm, comfort en ondersteuning. Zo kun je de hele dag door vrij bewegen! Of je nu last hebt van gevoelige voeten, veel loopt voor je werk, of gewoon de hele dag comfortabel wilt zijn, Wolky’s zijn gemaakt om op te lopen – zonder dat je ze hoeft op te rekken!

Wist je dat je op www.wolky.nl schoenen in een Wolkyshop kunt reserveren. Zo kun je naar hartenlust passen, met persoonlijk advies van een van onze collega’s! Hier vind je een overzicht met al onze Wolkyshops. Geen tijd om naar een winkel te gaan? Dan bestel je ze toch gewoon online? Met deze online shop tips kun jij met een gerust hart bestellen (en eventueel retourneren!). 

Persoonlijk advies nodig over schoenkeuze?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

Wolky Zwarte Chelsea boots

Uitgelicht: Chelsea boots

Chelsea boots mogen niet ontbreken in jouw kledingkast. Wat heeft dit veelzijdige laarsje overeen met de Beatles? We leggen je alles uit in dit blog.

Lees meer >
Schoenen onder jurk

Welke schoenen draag je onder een jurk?

De zon schijnt: tijd om je favoriete jurken uit de kast te halen! En wat maakt zo’n fleurige jurk nou nóg leuker? Een goed paar schoenen. Van casual tot chic, in dit blog vertellen we je welke schoenen onder een jurk passen. Met een leuk jurkje kun je natuurlijk alle kanten op. Combineer ze met een comfortabele schoen en je bent ready for the day!

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten