Video: ontdek Wolky’s Bounce
Op deze stoere sneaker van zacht leer blijf je lopen! Wil je weten waarom? Bekijk dan de video!
Veel mensen hebben een bunionette: een bult aan de buitenzijde van de voet, net achter de kleine teen. Deze bult zorgt vaak voor pijn en ongemak aan de voet. Mensen van alle leeftijden kunnen er last van hebben en de ernst van de pijn kan verschillende oorzaken hebben. In dit blog vertellen we je alles over de oorzaken, de symptomen en behandelingen van een bunionette. Wist je bijvoorbeeld dat goed schoeisel al veel voor jouw voeten kan doen?
Bunionette, schoenknobbel, tailor’s bunion, of schoenmakersknobbel. Hoe je het ook wil noemen, het gaat om dezelfde voetklacht: een uitstulping aan de buitenzijde van de voet, aan de zijkant van de kleine teen. Het voelt als een stukje bot dat uitsteekt aan de zijkant van de voet. Vaak is ook de slijmbeurs op deze plek ontstoken, waardoor roodheid en zwelling kan ontstaan. Een bunionette is eigenlijk het ‘tegenovergestelde’ van een bunion (of hallux valgus). Een hallux valgus knobbel bevindt zich aan de binnenkant van de voet, een bunionette aan de buitenkant van de voet. Beide voetklachten kunnen veel pijn, druk of wrijving veroorzaken, vooral bij het dragen van (slechte) schoenen. Op naar goede schoenen dus!
Uiteraard kunnen de oorzaken van een bunionette verschillen per persoon. Toch is een veelvoorkomende factor de structuur van de voet zelf. Heb je een erfelijke aanleg voor zwakke gewrichtsbanden of een afwijkende voetstructuur? Dan heb je helaas meer kans op het ontwikkelen van een bunionette. Andere oorzaken zijn de volgende:
1 | Schoeisel
Als je al wat meer op onze website hebt gekeken, zul je het vaker lezen. Slecht schoeisel is héél slecht voor je voeten. Het dragen van schoenen die te strak zitten rond de voorvoet en de tenen? Dat is echt een no go voor een bunionette (en een hallux valgus trouwens!). Te krappe schoenen kunnen de ontwikkeling van een schoenknobbel bevorderen doordat het de voeten in een andere vorm duwt. Goed schoeisel is echt super belangrijk voor mensen met een bunion én voor mensen die een bunion willen voorkomen. Maar laten we eerlijk zijn, goede schoenen zijn voor iedereen belangrijk.
2 | Overpronatie (door een doorgezakte voet)
Wanneer de voet tijdens het lopen te ver naar binnen roteert, noemen we dit overpronatie. Het komt veel voor bij mensen met doorgezakte voeten. Als hier niets aan gedaan wordt, kan het leiden tot andere vervelende voetklachten. Een bunionette bijvoorbeeld. Door het naar binnen roteren van de voet, komt er te veel druk op de buitenzijde te staan en wordt een bunionette gevormd.
3 | Letsel
Letsel aan de voet, zoals een verstuiking of breuk, kan leiden tot veranderingen in de voetstructuur. Dit zorgt er op zijn plaats weer voor dat een bunionette kan worden ontwikkeld.
4 | Kleermakerszit
Niet zo’n veelvoorkomende oorzaak, maar wel iets dat invloed kan hebben op je voeten. Een kleermakerszit. In deze houding rusten de buitenkanten van je voeten op de grond. Dit veroorzaakt druk op de zijkant van de kleine teen, wat uiteindelijk kan bijdragen aan de vorming van een bunionette. Niet voor niets dat het ook een tailor’s bunion wordt genoemd.
Er komen verschillende symptomen kijken bij een bunionette. Vaak is zo’n knobbel natuurlijk zichtbaar aan de buitenkant van de voet. Daarnaast zijn er nog andere symptomen die vervelend kunnen zijn.
De behandeling van een bunionette kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de impact ervan op het dagelijks leven van de persoon. Van ander schoeisel tot een operatie, het zijn allemaal mogelijkheden. We bespreken de behandelingen in het kort hieronder.
1 | Goed schoeisel
Wat zijn goede schoenen voor een bunionette? Goede schoenen hebben voldoende ruimte bij de tenen. Het dragen van schoenen met een bredere teenbox kan de druk op de bunionette verminderen en de symptomen verlichten. Bekijk onze schoenen met meer ruimte bij de teenbox.
2 | Steunzolen
Speciaal ontworpen inlegzolen of steunzolen kunnen helpen om de voet in een meer neutrale positie te plaatsen. Door een betere ondersteuning zal de druk evenredig over de voet worden verdeeld. Minder druk op de buitenzijde van de voet zorgt ervoor dat een bunionette minder snel ontwikkeld. Twijfel je of steunzolen jou kunnen helpen? Hier vertellen we meer over of je steunzolen nodig hebt.
3 | Fysiotherapie
Speciale oefeningen en therapieën kunnen helpen bij het versterken van de spieren rond de voet en enkel. Dit kan bijdragen aan een betere ondersteuning en stabiliteit.
4 | Operatie
In ernstige gevallen, wanneer bovenstaande oplossingen niet werken en de pijn hevig is, kan een operatie worden overwogen. De bunionette wordt dan chirurgisch gecorrigeerd. Tijdens de operatie wordt het uitstekende bot verwijderd en de voetstructuur verbeterd.
Helaas kun je een bunionette niet altijd voorkomen. Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van een bunionette. Toch zijn er enkele maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen.
Zoals gezegd, goede schoenen zijn heel erg belangrijk voor je voeten. Zeker als je een schoenknobbel hebt aan de buitenkant van je voet. Een ruime teenbox waar je tenen voldoende ruimte krijgen is belangrijk. Zo schuurt en wrijft de knobbel niet telkens tegen de zijkant van je schoenen aan. Onze Kansas Lady XW is een perfecte schoen voor een bunionette. Deze schoen wordt niet voor niets aangeduid als de ‘zes teens schoen’. Ook de Tarda XW-WR is goed voor voeten met een tailor’s bunion. Deze extra ruime uitvoering biedt voldoende plaats voor jouw tenen.
Oprekken bij de schoenmaker
Wil je nog wat extra ruimte bij de knobbel? Dan kun je de schoenen op laten rekken bij de schoenmaker. De schoenmaker heeft speciale instrumenten om schoenen op een specifieke plek op te rekken. Door een extra uitsparing te maken in het gebied van de bunionette, passen jouw voeten comfortabel in je schoenen. Deze oprekking werkt het beste bij leren schoenen. Leer is namelijk een zacht, vormbaar materiaal dat makkelijk rekt. Hier vind je meer manieren om je schoenen op te (laten) rekken.
Schoenen met uitneembaar voetbed voor inlegzolen
Nog een trucje voor schoenen voor bunionettes? Inlegzolen. Speciaal gemaakte steunzolen kunnen helpen bij het evenredig verdelen van de druk over de voet. De extra druk op de buitenzijde van de voet zal worden weggenomen, waardoor de ontwikkeling van de bunionette wordt geremd. Voor inlegzolen is het extra handig als je schoenen kiest die een uitneembaar voetbed hebben. Bijna al Wolky’s schoenen hebben een los voetbed. Ideaal voor je eigen steunzolen. En extra leuk? Ook veel van onze sandalen hebben een uitneembaar voetbed! Of je nu kies voor open of dichte schoenen, met Wolky’s schoenen met uitneembaar voetbed zit je goed voor jouw bunionette!
Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!
Op deze stoere sneaker van zacht leer blijf je lopen! Wil je weten waarom? Bekijk dan de video!
Hebben jouw kledingstukken een upgrade nodig? Wolky’s Babati kan jouw outfits een stoere en kleurrijke boost geven. Bekijk de video en laat je inspireren!
On trend of gewoon functioneel? De PRO-Clog van Wolky is beide. In welke uitvoering zou jij hem willen? In deze video laten we je zien hoe je Wolky’s PRO-Clog kunt stylen.
Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.