Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Wolky Week: Shop nu met cadeau
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Blob Wolky logo klein

Peesplaatontsteking: wat is het en hoe kom je er vanaf?

Voel je een felle, stekende pijn onder je hiel? Alsof je steeds op een steentje stapt? Grote kans dat je last hebt van peesplaatontsteking. Geen paniek – we leggen je precies uit wat het is en vooral: wat je eraan kunt doen. Want met de juiste info, tools én schoenen kom jij weer een stapje verder. 

peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking – ook wel bekend als fasciitis plantaris – is een irritatie of ontsteking van de peesplaat onder je voet. Die peesplaat is een soort stevige band die loopt van je hiel naar je tenen. De band geef je voet steun bij elke stap die je zet. En geloof ons: dat zijn er nogal wat op een dag. Als die band overbelast raakt, gaat ‘ie protesteren. Resultaat? Een stekende pijn onder je hiel. Geen pretje!

Peesplaatontsteking voet

De boosdoener zit dus echt onder je voet. Meestal voel je het in je hiel, vooral ’s ochtends bij het opstaan. Sta je op uit bed en voelt het alsof je op een lego-steen stapt? Juist, dat kan peesplaatontsteking zijn. De pijn trekt vaak weg als je eenmaal op gang bent, maar komt net zo vrolijk weer terug als je lang hebt gestaan of gezeten. Niet echt een uitnodiging voor een actieve dag.

Goede schoenen

Deze Wolky schoenen hebben een comfortabele zool. 

Peesplaatontsteking symptomen

Hoe weet je of je met dit hardnekkige voetprobleem te maken hebt? Dit zijn de meest voorkomende signalen:

  • Stekende of zeurende pijn onder de hiel
  • Stijfheid bij het opstaan of na lang zitten
  • Gevoeligheid bij druk op de voetboog
  • Pijn bij het traplopen
  • Pijn na veel lopen

De klachten kunnen geleidelijk beginnen, maar ook ineens ontstaan – bijvoorbeeld na een lange wandeling of een dag op slechte schoenen.

Doorlopen met peesplaatontsteking

Ja, natuurlijk kan je doorlopen met een peesplaatontsteking. Maar of het slim is? Absoluut niet. Doorlopen met pijn zorgt er vaak voor dat de klachten alleen maar erger worden. Je gaat compenseren, verkeerd belasten, je loophouding aanpassen – en voor je het weet, zit je met nóg meer problemen.  

Geef je voeten rust, luister naar de signalen en neem maatregelen. Denk: goede schoenen, gerichte oefeningen, en eventueel tapen. Doorlopen raden we écht niet aan!

Peesplaatontsteking oefeningen

Rust nemen is belangrijk, maar je voet de hele dag stilhouden is óók geen oplossing. Met de juiste oefeningen maak je de peesplaat soepeler en verminder je de spanning. Door dagelijks oefeningen te doen, help je je voet te herstellen. Let op: een beetje trekken mag, maar pijn is een no-go. Voelt het té pijnlijk? Dan is het tijd om gas terug te nemen.  

Een paar simpele oefeningen die je thuis kunt doen:

  1. Kuiten rekken – Stretch je kuitspieren door één been naar voren en één been naar achteren te plaatsen.
  2. Voet masseren – Masseer de onderkant van je voet door een kleine (tennis)bal onder je voet heen en weer te rollen.
  3. Tenen optillen – Zet je voeten plat op de grond en til alleen je tenen op. Laat ze weer zakken. Klinkt simpel? Wacht maar tot je het voelt trekken.

Of maak een afspraak bij de fysiotherapeut – die kan oefeningen op maat geven, gericht op jouw situatie.

Peesplaatontsteking tapen

Tapen kan verlichting geven doordat het je peesplaat ondersteunt en de rek vermindert bij het lopen. Een tape-structuur onder je voet werkt als een soort ‘rem’ op de spanning. Laat dit wel altijd doen door iemand die weet wat ‘ie doet (zoals een fysiotherapeut) – verkeerd tapen kan juist averechts werken.

Welke schoenen bij peesplaaontsteking?

Hier komt Wolky om de hoek kijken! Want bij peesplaatontsteking is goed schoeisel geen luxe, maar noodzaak. Je hebt schoenen nodig met:

  • Een goede demping om de impact op je hiel te verzachten
  • Een stevige zool die je voetboog ondersteunt
  • Een uitneembaar voetbed (ideaal als je eigen zooltjes draagt)
  • Voldoende ruimte voor je voorvoet

Bij Wolky hebben we verschillende modellen die hier perfect op inspelen. Denk aan schoenen met een anatomisch gevormd voetbed, dempende zolen en slimme pasvormen die drukverdeling optimaliseren. Modellen uit bijvoorbeeld de Roll Moc– of Backbone-lijn zijn echte aanraders. Al onze schoenen met goede demping bekijken? Die vind je hier, onder onze hielspoor schoenen.

Verschil hielspoor en peesplaatontsteking

Peesplaatontsteking is een ontsteking van het bindweefsel (de peesplaat) onder je voet.

Hielspoor is een botuitsteeksel aan je hielbot. Dat ontstaat vaak na langdurige overbelasting van de peesplaat. Je lichaam maakt dan extra bot aan op de plek waar de peesplaat aan het hielbeen trekt. Dit zie je op een röntgenfoto. Maar: zo’n botuitsteeksel hoeft niet altijd pijn te doen.

Je kunt peesplaatontsteking hebben zonder hielspoor. En je kunt een hielspoor hebben zonder dat je daar last van hebt.

Heb je pijn onder je hiel? Dan is het meestal de ontsteking die die vervelende pijn veroorzaakt, en niet per se het botuitsteeksel zelf.

Persoonlijk advies nodig over schoenen die goed zijn voor peesplaatontsteking?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

tips voor stinkende schoenen

Stinkende schoenen

Het is tijd om een probleem aan te pakken waar veel mensen mee kampen: stinkende schoenen. Je voeten hebben soms veel te verduren: je gebruikt ze immers bijna de hele dag! We hoeven er geen doekjes om te winden: van langdurig bewegen krijg je zweetvoeten, en van zweetvoeten wordt niemand blij. Komt dit vaak voor, dan kan het zijn dat de zweetgeur in je schoenen trekt. Het gevolg is stinkende schoenen. Daar wordt zéker niemand blij van. Je wilt er dan ook zo snel mogelijk van af. In dit blog geven we je tips voor stinkende schoenen ontgeuren.

Lees meer >
shin splints

Shin splints

Of in gewoon Nederlands: scheenbeenirritatie. Shin splints is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers, wandelaars en sporters die veel rennen en springen. Overbelasting is een grote boosdoener van deze vervelende kwaal. Vooral wanneer deze overbelasting gepaard gaat met slechte schoenen. Je spieren, pezen en het botvlies van je scheenbeen krijgen flinke klappen te verduren tijdens het lopen. Goede schoenen kunnen deze klappen opvangen en dempen. Draag je deze niet? Dan kan het resulteren in een pijnlijke blessure, namelijk shin splints. Geen pretje, vooral als je juist graag actief bezig bent!

Lees meer >
hippe schoenen voor steunzolen

Hippe schoenen voor steunzolen

Wie steunzolen heeft kent het dilemma vast: veel hippe schoenen hebben geen uitneembaar voetbed. Hartstikke vervelend, want ook als je voeten wat persoonlijke support nodig hebben moet je hippe schoenen kunnen dragen. Gelukkig hebben we bij Wolky hippe schoenen voor steunzolen.

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten