Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Goed bereikbare klantenservice
Blob Wolky logo klein

Spreidvoet

Een spreidvoet is een veelvoorkomende voetaandoening. Bij een spreidvoet is de middenvoetboog verzakt of platgedrukt. Het lijkt qua symptomen erg op een doorgezakte voorvoet. Beide voetklachten kunnen leiden tot diverse vervelende klachten. Een eerste tip van ons: draag goede schoenen die je voeten de ondersteuning geven die ze nodig hebben. En die goede schoenen? Die vind je bij ons! In dit blog lees je alles over de oorzaken, symptomen en behandelingen (waaronder goede schoenen) voor spreidvoeten.

Spreidvoeten

Wat is een spreidvoet?

Een spreidvoet staat ook wel bekend als pes transversus. Zoals gezegd, is de voetboog verzakt bij deze voetklacht. De voetboog is een belangrijk onderdeel van de structuur van de voet. De voetboog bestaat eigenlijk uit twee bogen: de lengteboog (van de hiel naar de bal van de voet) en de dwarsboog (van de ene zijde naar de andere zijde van de voet). Bij een gezonde voet zijn deze bogen goed gevormd. Waar zorgt zo’n voetboog dan voor? Nou, die verdeelt het lichaamsgewicht regelmatig over je voet. Hierdoor ontstaat er geen extra druk op specifieke plekken in de voet, wat weer andere voetklachten voorkomt.

Bij een spreidvoet zakt de dwarsboog (dus van de ene zijde naar de andere zijde van de voet) in. Hierdoor wordt de voet breder en neemt de druk op de voorvoet toe. Niet prettig voor je voeten, enkels, knieën, en rug. En de kans op andere voetklachten neemt toe. Denk aan hallux valgus door extra druk op de grote teen, of hielspoor door extra druk op de hak. Genoeg redenen om deze voetklacht zo snel mogelijk te verhelpen (of zelfs te voorkomen)!

Oorzaken van spreidvoet

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van spreidvoeten. Hieronder lichten we er kort een aantal toe.

  1. Overgewicht: Een grote boosdoener voor spreidvoeten. Extra gewicht legt meer druk op de voeten, waardoor de voetbogen sneller kunnen inzakken.
  2. Leeftijd: Naarmate je ouder wordt, kunnen je spieren en pezen zwakker worden. Dit geldt voor al je spieren, maar zeker ook voor de spieren in je voeten. Zwakte in de voet kan leiden tot een verzakking van de voetboog.
  3. Slechte schoenen: Schoenen met onvoldoende ondersteuning, te smalle schoenen, te hoge hakken, noem maar op. Allerlei kenmerken van schoenen die bij kunnen dragen aan het ontstaan van een spreidvoet. Vooral schoenen die de druk op de voorvoet verhogen (denk aan hoge hakken) zijn slecht voor je voeten.
  4. Overbelasting: Sta of loop je lang achter elkaar? Meerdere dagen per week? Ook dit kan de kans op het ontwikkelen van een spreidvoet vergroten. Goede ondersteuning en rust zijn heel belangrijk om overbelasting te voorkomen.
  5. Erfelijkheid: Sommige mensen hebben van nature een zwakkere voetboog. Door genetische factoren hebben zij meer kans op het ontstaan van een spreidvoet.

Goede schoenen

Deze Wolky schoenen bieden extra ondersteuning aan jouw voeten. 

Veelvoorkomende symptomen

Natuurlijk kunnen de symptomen van een spreidvoet variëren. Dit is ook sterk afhankelijk van de ernst van de aandoening. Toch kun je een spreidvoet wellicht herkennen aan onderstaande veelvoorkomende symptomen.

  1. Pijn in de voorvoet: Een van de meest voorkomende symptomen van een spreidvoet is pijn in de voorvoet, oftewel de bal van de voet. Deze pijn ontstaat door de extra druk op dit gebied.
  2. Moeite met lopen of staan: Helaas iets dat veel mensen met een spreidvoet herkennen… Langdurig lopen of staan kan pijnlijk worden, door de vermoeidheid en pijn in de voeten.
  3. Verbrede voet: Voeten kunnen breder worden door de inzakking van de dwarsboog. Schoenen die voorheen goed zaten, kunnen nu niet meer passen! Gelukkig kan een nieuw, goed paar schoenen hier al enorm bij helpen.
  4. Eeltvorming: Iets wat niemand leuk vindt, eelt. Bij een spreidvoet is er extra sprake van eeltvorming, door de verhoogde druk op de voorvoet. Vooral onder de bal van de voet kunnen eeltplekken ontstaan.
  5. Zenuwpijn: Een minder vaak voorkomend symptoom, maar wél heel vervelend. Een spreidvoet kan soms leiden tot zenuwpijn, wat tintelingen of een branderig gevoel in de voet als gevolg kan hebben.

Mogelijke behandelingen

Ook de behandeling van spreidvoeten hangt af van de ernst van de aandoening én de specifieke klachten die je ervaart. Behandelopties die vaker voorkomen, bespreken we hieronder.

  1. Goede schoenen: We blijven het herhalen, en dat is niet voor niets! Het dragen van schoenen met een goede ondersteuning van de voetboog is essentieel! Helemaal perfect: goede schoenen in combinatie met op maat gemaakte steunzolen. Inlegzolen kunnen namelijk helpen om de voetboog te ondersteunen, en zo de druk op de voorvoet te verminderen. Heb jij pijn door spreidvoeten? Dan is dit echt een gouden combinatie. Meer weten over goede schoenen?
  2. Oefeningen: Er bestaan specifieke oefeningen gericht op het versterken van de voetspieren. Dit kan helpen om de voetboog te ondersteunen of verslechtering te voorkomen. Denk aan het krullen van je tenen of balansoefeningen. Natuurlijk zijn deze oefeningen altijd goed, niet alleen voor mensen met spreidvoeten!
  3. Gewichtsbeheersing: Overgewicht is een veelvoorkomend symptoom van spreidvoeten. Een gezond gewicht kan de druk op de voeten verminderen. De spreidvoeten verdwijnen hier niet mee, maar de symptomen en pijn kunnen wel minder worden.
  4. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een oefenprogramma dat specifiek is gericht op het versterken van de spieren die de voetbogen ondersteunen.
  5. Operatie: In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn. Overleg met je arts de mogelijkheden en of dit daadwerkelijk nodig is.

Het voorkomen van spreidvoeten: wat kun je zelf doen?

Hoewel het helaas niet altijd mogelijk is om een spreidvoet te voorkomen, zijn er wel een aantal stappen om het risico te verminderen. En hierbij geldt: baat het niet, dan schaadt het niet. Ons streven bij Wolky is om iedereen op comfortabele schoenen te laten lopen. Niet gek dat de eerste stap ter voorkoming van spreidvoeten dan is: draag goede schoenen! Je schoenen moeten goede ondersteuning bieden aan je gehele voet. Ze moeten nergens knellen, maar ook niet te los zitten. Hoge hakken zijn echt een no go! Daarnaast is ook je gewicht belangrijk. Luister naar je lichaam: als je merkt dat je pijn in je voeten krijgt, raadpleeg dan een arts. Deze kan je verder helpen!

Persoonlijk advies nodig over schoenen voor spreidvoeten?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

bunionette voetproblemen

Bunionette

Veel mensen hebben een bunionette: een bult aan de buitenzijde van de voet, net achter de kleine teen. Deze bult zorgt vaak voor pijn en ongemak aan de voet. Mensen van alle leeftijden kunnen er last van hebben en de ernst van de pijn kan verschillende oorzaken hebben. In dit blog vertellen we je alles over de oorzaken, de symptomen en behandelingen van een bunionette. Wist je bijvoorbeeld dat goed schoeisel al veel voor jouw voeten kan doen?

Lees meer >
shin splints

Shin splints

Of in gewoon Nederlands: scheenbeenirritatie. Shin splints is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers, wandelaars en sporters die veel rennen en springen. Overbelasting is een grote boosdoener van deze vervelende kwaal. Vooral wanneer deze overbelasting gepaard gaat met slechte schoenen. Je spieren, pezen en het botvlies van je scheenbeen krijgen flinke klappen te verduren tijdens het lopen. Goede schoenen kunnen deze klappen opvangen en dempen. Draag je deze niet? Dan kan het resulteren in een pijnlijke blessure, namelijk shin splints. Geen pretje, vooral als je juist graag actief bezig bent!

Lees meer >
vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Pfff, na een hele dag op je voeten te hebben gestaan, voel je het meteen: je hebt last van vermoeide voeten. Trouwens, niet alleen je voeten zijn moe, je hele lichaam kan wel wat rust gebruiken! Maar, morgen weer zo’n dag waar je de hele dag in beweging bent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je voeten nu niet meer zo moe aanvoelen? En sterker nog, hoe kan je ervoor zorgen dat ze morgen aan het einde van de dag niet zo moe zijn? In dit blog helpen we je uit de brand. Lees snel door voor allerlei tips voor jouw vermoeide voeten.

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten