Al 40 jaar expert in comfortschoenen
Gratis achteraf betalen & gratis retour
Veilig online shoppen
Spaar voor korting bij iedere aankoop
Blob Wolky logo klein

Vermoeide voeten

Pfff, na een hele dag op je voeten te hebben gestaan, voel je het meteen: je hebt last van vermoeide voeten. Trouwens, niet alleen je voeten zijn moe, je hele lichaam kan wel wat rust gebruiken! Maar, morgen weer zo’n dag waar je de hele dag in beweging bent. Hoe kan je ervoor zorgen dat je voeten nu niet meer zo moe aanvoelen? En sterker nog, hoe kan je ervoor zorgen dat ze morgen aan het einde van de dag niet zo moe zijn? In dit blog helpen we je uit de brand. Lees snel door voor allerlei tips voor jouw vermoeide voeten.

vermoeide voeten

Wat zijn vermoeide voeten?

First things first: wat zijn vermoeide voeten dan precies? Bij vermoeide voeten voelen je voeten zwaar, pijnlijk en overbelast aan. Dit gevoel kan variëren van een lichte irritatie tot ernstige pijn. Als je écht last hebt van vermoeide voeten die pijnlijk aanvoelen, kan het zelfs je dagelijkse activiteiten belemmeren. Veelal komt het voor na langdurig staan of lopen, en dan vooral op harde oppervlakken. Mensen die veel bewegen op een dag (denk aan: staand werk, intensief sporten, veel wandelen) hebben sneller last van vermoeide voeten. 

Hoe herken je vermoeide voeten: de symptomen

Zoals we altijd aangeven: de symptomen van álle voetproblemen verschillen van persoon tot persoon. Zelfs per voet kun je verschillen merken! Toch zijn er een aantal typische klachten waaraan je kan herkennen dat je voeten vermoeid zijn. Kijk eens naar de klachten hieronder; herken je jezelf hierin?

  • Pijn of een zeurend gevoel in de voeten, vooral aan het einde van de dag.
  • Zwelling rond de enkels.
  • Stijfheid in de voet.
  • Brandend gevoel onder de voetzolen.
  • Kramp in de voet- en kuitspieren.
  • Gevoelig bij aanraking. 

Schoenen met ondersteuning

Deze Wolky schoenen bieden extra ondersteuning voor jouw voeten. 

Waarom voelen mijn voeten zo moe aan?

  1. Langdurig staan of lopen: Heb je een beroep waarbij je veel moet staan of lopen? Dan heb je meer kans op vermoeide voeten.
  2. Verkeerd schoeisel: Je voeten kunnen extra belast raken als je schoenen draagt die niet passen, te strak zijn, geen ondersteuning bieden, of versleten zijn.
  3. Overgewicht: Helaas een oorzaak van meerdere problemen en zo ook voetproblemen. Meer gewicht legt meer druk op de voeten en kan bijdragen aan vermoeidheid en pijn.
  4. Leeftijd: Als we ouder worden, worden de spieren en gewrichten in ons lichaam zwakker. Dit geldt ook voor onze voeten. Vermoeidheid treedt hierdoor eerder op.
  5. Voetproblemen: Neem bijvoorbeeld platvoeten of hoge bogen. Dit zijn twee boosdoeners van een onjuiste verdeling van het lichaamsgewicht over de voeten. En dus boosdoeners van vermoeide voeten. Bekijk al onze schoenen voor voetproblemen
  6. Slechte circulatie: Heb je problemen met je bloedcirculatie? Dan kan dat bijdragen aan zwelling en vermoeidheid in de benen en voeten.

En je begrijpt natuurlijk wel: een combinatie van deze oorzaken zorgt ervoor dat je voeten nóg sneller vermoeid raken.

Belangrijk: hoe zorg je ervoor dat je voeten niet meer zo moe zijn?

Een simpele oplossing is natuurlijk om je voeten minder te ‘gebruiken’. Minder uren achter elkaar op je voeten staan, meer pauzes nemen. In het kort: gun je voeten (en jezelf!) meer rust. Maar dat weten we zelf ook, dit is niet altijd mogelijk. Gelukkig zijn er ook andere behandelingen die verlichting kunnen bieden voor vermoeide voeten.

Om je voeten te ontspannen, kun je…

  • … je voeten een massage geven om de doorbloeding van je voeten te verbeteren en de spieren te ontspannen.
  • … warmte gebruiken om je spieren te ontspannen. Denk aan warme handdoeken of een warm voetenbadje.

Om de zwelling (en eventuele pijn) van je voeten te verminderen, kun je…

  • … je voeten in koud water weken. Zo verlicht je ook pijn.
  • … je voeten omhoog leggen. Zo verbeter je ook de bloedcirculatie.
  • … indien nodig pijnstillers gebruiken bij het verlichten van pijn.

Oefeningen voor vermoeide voeten

Specifieke oefeningen kunnen helpen om de spieren van de voeten te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. Dit kan helpen bij het verminderen van vermoeidheid. Laten we er een paar onder de loep nemen.

Oefening 1 | Tenen wiebelen

Zet je voeten plat op de grond en wiebel langzaam met je tenen op en neer. Houd dit enkele minuten vol.

Oefening 2 | Voetboog versterking

Rol je voet over een rond object (zoals een tennisbal, of zelfs een speciale voetboog roller) om de spieren van de voetboog te versterken. Voer deze beweging enkele minuten uit.

Oefening 3 | Enkel rotaties

Beweeg je enkels voorzichtig in cirkelvormige bewegingen om de gewrichten los te maken. Beweeg enkele minuten.  

Oefening 4 | Hiel liften

Sta rechtop en til langzaam in je hielen van de grond, terwijl je het gewicht op de bal van je voeten houdt. Herhaal dit meerdere keren.

Preventieve maatregelen

Ben je eenmaal van die vermoeide voeten af? Dan wil je natuurlijk niet dat je er weer last van krijgt. Voorkomen is beter dan genezen! Om vermoeide voeten te voorkomen, zijn er een aantal maatregelen die we je aanraden.

  1. Schoenen: Goede schoenen zijn zó belangrijk voor je voeten. Maar, wat zijn goede schoenen? Hoewel dit per persoon verschilt, kun je letten op de pasvorm, de ondersteuning, en het comfort. Meer weten over goede schoenen? Dat lees je in ons blog.
  2. Steunzolen: Als je regelmatig last hebt van vermoeide voeten, overweeg dan orthopedische inlegzolen die speciaal zijn ontworpen om je voetboog te ondersteunen. Extra fijn van Wolky schoenen: (bijna) al onze schoenen hebben een uitneembaar voetbed! Handig om te weten: passen alle steunzolen in een paar Wolky’s?
  3. Gewicht: Let op je gewicht. Een gezond gewicht kan de druk op je voeten verminderen.
  4. Lichaamsbeweging: Versterk de spieren in je voeten door regelmatig oefeningen te doen die gericht zijn op de voeten. Een aantal voorbeelden van oefeningen vind je hierboven! 

Wat te doen bij zeer vermoeide voeten?

Als je zeer vermoeide voeten hebt en de pijn niet weggaat, kun je de volgende stappen overwegen.

  1. Contact opnemen met een specialist: Een podoloog of orthopedisch specialist kan de onderliggende oorzaak van je vermoeide voeten beoordelen en behandelingen voorstellen. Heb je misschien steunzolen nodig?
  2. Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je specifieke behandelingen aanraden die helpen bij het versterken van de voet- en enkelspieren.
  3. Medicatie: In sommige gevallen kan je arts medicijnen voorschrijven. Dit kan zijn om ontstekingen te verminderen of pijn te verlichten.
  4. Aanpassingen op het werk: Als je een staand beroep hebt, overleg dan met je werkgever over mogelijke aanpassingen. Aan welke aanpassingen kun je dan denken? Een anti-vermoeidheidsmat kan helpen, maar ook regelmatige pauzes zijn uiteraard goed zijn voor je voeten 😉 Overleg met je werkgever; nee heb je, ja kun je krijgen! 

Persoonlijk advies nodig over comfortabele schoenen?

Ons klantenservice team helpt je met alle liefde verder. Neem contact met ons op via de onderstaande mogelijkheden. Samen zoeken we de perfecte Wolky voor je uit!

Reageren op deze blog?

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Relevante blogs

schoenen voor moeilijke voeten

Schoenen voor moeilijke voeten

Je kent het misschien wel: je bent al honderden schoenenwinkels afgegaan, maar je hebt geen enkele schoen kunnen vinden die écht lekker zit. Schoenen voor jouw moeilijke voeten, die vind je niet zomaar bij de eerste de beste winkel. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden, ook voor jouw voeten. Ons streven is om voor iedere voet een perfecte schoen te maken. De perfecte schoenen voor jouw (moeilijke) voeten? In dit blog helpen we je die te vinden!

Lees meer >
shin splints

Shin splints

Of in gewoon Nederlands: scheenbeenirritatie. Shin splints is een blessure die vaak voorkomt bij hardlopers, wandelaars en sporters die veel rennen en springen. Overbelasting is een grote boosdoener van deze vervelende kwaal. Vooral wanneer deze overbelasting gepaard gaat met slechte schoenen. Je spieren, pezen en het botvlies van je scheenbeen krijgen flinke klappen te verduren tijdens het lopen. Goede schoenen kunnen deze klappen opvangen en dempen. Draag je deze niet? Dan kan het resulteren in een pijnlijke blessure, namelijk shin splints. Geen pretje, vooral als je juist graag actief bezig bent!

Lees meer >
Schoenen bij rugpijn

Schoenen bij rugpijn

Rugpijn kan je dagelijkse leven flink beïnvloeden. Of het nu komt door lang staan, een verkeerde houding of simpelweg de verkeerde schoenen – als je een gevoelige rug hebt, voel je het meteen. Gelukkig kunnen de juiste schoenen een wereld van verschil maken. Wist je dat je schoenkeuze niet alleen je voeten beïnvloedt, maar ook je enkels, knieën, heupen én rug? Bij Wolky ontwikkelen we schoenen die je voeten – en dus ook je rug – de ondersteuning geven die ze nodig hebben.

Lees meer >

Alleen je naam wordt getoond in de reactie. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Behandel 

Deze schoenen zijn van uitstekende kwaliteit! En wil je ze zo houden? Dan raden we je aan om de volgende producten te gebruiken.

Vul onderstaande gegevens in om de schoenen te reserveren in de Wolky in . We nemen contact met je op zodra de schoenen klaar staan op de passen.
Sluiten